Siirry sisältöön

Suomalainen puu muuttuu upeiksi tuotteiksi ja käyttötavaroiksi

Juha Jäske kiinnittää tottunein käsin visakoivun palikan sorviin. Sitten hän alkaa kiertää sorvia, ja puupalikan keskelle alkaa syntyä onkalo – nämä ovat vaatimattoman, epäsymmetrisen puupalikan muodonmuutoksen ensimmäiset etapit kohti lopullista muotoaan. Tästä palikasta syntyy lopulta lajitelma lyijykyniä, kun Jäske on tehnyt taikojaan sen kanssa.  

– Puu on minun materiaalini, se on ollut sitä ihan pienestä pitäen, kun olen täällä tehnyt kesätyötä ja tienannut taskurahoja, Jäske kertoo.

Ollaan Jäskepuun verstaalla Espoossa. Täällä tuoksuu tuore puu, kahvinkeittimessä on tippumassa kupponen kuumaa. Verstas näyttää siltä, että sinne on mukava saapua töihin joka aamu. 

– Kun vierailee täällä verstaalla, sen huomaa, kuinka puu tuoksuu. En ikinä väsy siihen tuoksuun. Täällä kun käy frendejä ja asiakkaita, he sanovat että ihan kuin joulupukin pajaan tulisi, Jäske tunnelmoi.

Pienteollisuutta jo toisessa polvessa

Juha Jäsken ja hänen puolisonsa Jäskepuu on valmistanut pienpuutavaroita jo neljän vuosikymmenen ajan. Espoolainen yritys on pitänyt tuotantonsa pienenä ja valmistettujen tavaroiden lukumäärän niin suppeana, että Jäske pystyy itse omin käsin valmistamaan ne tuotteet, jotka alusta loppuun tehdään Jäskepuun verstaalla. 

–  Jonkin verran meillä on verstaalla myös automaatiokoneita, mutta suurin osa työstä tehdään kuitenkin käsin, eikä työtä oikeastaan edes voi oikaista automaatiolla. Jos tuotannon volyymi esimerkiksi jälleenmyynnissä olisi isompi, tarvittaisiin ehkä enemmän automaatiota mutta nyt käsityö näyttelee suurta osaa. Se on myös kivaa, sillä jokainen valmistuva kappale on hieman eri näköinen.

Lisäksi Jäskepuulla on myynnissä muiden käsityöläisyrittäjien tuotteita, ja osa tuotteista saadaan tarkoin valikoiduilta yhteistyökumppaneilta puolivalmiina aihioina. Näin Jäskepuun toiminnalla tuetaan myös muiden käsityöläisten toimeentuloa, ja päinvastoin. Esimerkiksi Jäskepuun kuksat ovat aitoja Lapin kuksia, jotka valmistaa yhteistyökumppani Ylitorniolla. 

Tehtyään vuosien ajan oman toisen alan yrityksensä kautta töitä Juha Jäske päätti viimein jatkaa Jäskepuun tarinaa, kun yrityksen toiminta siirtyi hänelle vanhemmiltaan. 

– Kun yrityksen toiminta siirtyi minulle, mietin hetken, mitä teen kaikille koneille ja tarvikkeille. Päätin ensin, että myyn koneet pois. Mutta talven aikana, kun kyselyitä tuotteista tuli, en sitten myynytkään ja ajattelin, että kokeillaan työtä yhden kesän ajan, myydään varasto pois ja tehdään puolivalmiit tuotteet valmiiksi. Sillä tielle jäätiin ja se vei mennessään.

Roskapuusta raaka-aineeksi

Jäskepuu ostaa suuren raakamateriaaleistaan isommilta verstailta. Niiden ylijäämäpalikat ja roskapuut ovat Juha Jäskeelle arvokkaita rakennusaineita. Jäskepuun tuotteet eivät vaadi suurikokoisia alkumateriaaleja, vaan esimerkiksi nyt työn alla oleva kynälajitelma syntyy sivuiltaan parinkymmenen sentin kokoisesta kalikasta. 

– Aika paljon käytetään katajaa, siitä tulee tietty tuoksu. Myös koivua ja kaikenlaisia pihapuita käytetään, esimerkiksi luumupuita ja muita puulajeja, joita kaverit meille tuovat. Jos joltain isommalta verstaalta jää yli esimerkiksi 30-senttistä hukkapätkää, ne ovat meille hyötytavaraa. Meillä muiden ylijäämä kääntyy tuotteiksi, Jäske kertoo.

Jäske käy myös säännöllisesti puunhakureissuilla. Hänelle nimittäin usein soitetaan, kun takapihalla on kaatunut kataja tai omenapuu – Jäske käy poimimassa muutoin polttopuiksi tai kompostiin päätyvän puunrungon talteen tai vaihtaa sen omistajansa kanssa esimerkiksi koivuhalkoihin. Kaatuneiden puiden kanssa ongelmiin joutuvat tontinomistajat ovatkin kiitollisia Jäskeelle tämän tekemästä työstä. 

– Jos esimerkiksi kataja pihalla on kaatunut, minuun otetaan yhteyttä, että tulisinko hakemaan kaatuneen puun pois. Olen ajanut ympäri Etelä-Suomea hakemassa niitä, ja välillä yhteydenottoja tulee eksottisimmistakin eksoottisemmistakin puista. 

Puusepäksi työssä oppimisen kautta

Juha Jäske on harjoitellut puutavaroiden tekemistä vanhempiensa vetämässä Jäskepuussa jo nuorena poikana. Vaikka työura sittemmin vei hetkeksi muille poluille, suomalaisella puulla on aina ollut erityinen asema Jäsken ajatuksissa.

– Käytäntö puutöiden tekemisessä on opettanut paremmin kuin mikään koulu. Puu taipuu minun käsissäni paljon paremmin kuin vaikka metalli. 

Nyt hän pyörittää yritystä yhdessä vaimonsa kanssa, ja he ovat kaksistaan yrityksen ainoat ympärivuotiset työntekijät. Kesäkausilla Jäskepuuhun palkataan muutamia kausityöntekijöitä, esimerkiksi autokuskeja, torimyyjiä ja verstasapulaisia. 

– Ulkomaiset turistit ovatkin iso asiakasryhmämme, erityisesti Aasian maista tulevia sekä yhdysvaltalaisia kiinnostaa suomalainen puu, Jäske kertoo. 

Luonnonläheisiä puutuotteita luonnonmukaisesti tuotettuina

Jäskepuu käyttää nykyisin tuotannossaan enemmän ja enemmän luonnonmukaisia valmistusmenetelmiä. 

– Totta kai lähtökohtaisesti meidän tuotteemme eli suomalainen puu on luonnonmukaista. Tämä on puhdas suomalainen luonnontuote. Nykyään käytämme myös vähemmän tai ei ollenkaan esimerkiksi ympäristön kannalta raskaita lakkoja tai muita käsittelyaineita ja olemme siirtyneet enimmäkseen öljyihin ja vahoihin, jotka ovat niin ikään luonnontuotteita. 

Suomalainen puukäsityö on itsessää katoava luonnonvara, eikä puuntekijöitä ole paljon jäljellä. 

– Käsityö katoaa, Jäske toteaa ja jatkaa:
– Kukaan ei haluaisi tehdä käsillä mitään ja automaatiota kohti mennään. Minullekin tulee paljon kyselyitä pianon lakkauksista huonekalujen korjamiseen, sillä kädentaidot ovat katova kansanvara. Väitän, että nykyään on tosi vähän jäljellä meitä, jotka tekevät elinkeinoaan tällä alalla. Ja uskon, että tämä on globaali ilmiö.